Шри Матаджи Нирмала Деви

 

Шри Матаджи е изключителна духовна личност. Тя е известна по целия свят със своя метод за медитация, който чрез реални преживявания събужда за нов живот хилядолетните знания за процеса на себеосъзнаване, наричан Себереализация.

Кратка биография

Шри Матаджи е родена на 21 март 1923 г. в Чиндвара, Индия в християнско семейство. Нейните духовни способности се проявяват в ранна детска възраст. Като малко момиче тя често пребивава в ашрама на Махатма Ганди, който дори я моли да напише молитви за сутрешната медитация.

С цялото си семейство тя участва активно в борбата за независимост на Индия и e сред лидерите на студентското движение. След обявяване на независимостта баща й е първият християнин, избран за член на Конгреса на Индийския съюз.

 Шри Матаджи започва да учи медицина в колежа в Лахор, след което се омъжва за г-н Сър Си Пи Шривастава, висш държавен служител, който служи 16 години като генерален секретар на ООН по морските въпроси. Те са родители на две дъщери и имат внуци и правнуци, с които са много близки. От 1970 г. в продължение на повече от три десетилетия Шри Матаджи пътува в различни страни от пет континента, преподавайки с пълна отдаденост техниките на Сахаджа йога. Тя работи неуморно и без никакво заплащане за разпространение на това средство за постигане на безпрецедентна вътрешна свобода, което предлага на търсачи на истината от всички социални среди, от всички религии и от всички култури. Всички, които са я срещали на живо, са били свидетели на нейното необикновено търпение и са усещали невероятната любов, излъчвана от нея.

Шри Матаджи е номинирана два пъти за Нобелова награда за мир. Конгресът на Съединените щати в официален адрес изразява признание за безкористната й работа за човечеството. Много държави и организации я удостояват с почетни титли и/или награди в знак на признание за нейния принос за подобряване на мира, здравето и благосъстоянието на човечеството.

 

Центрове в България

Често задавани въпроси

 • Всеки ли може да практикува Сахаджа йога?
  Всеки ли може да практикува Сахаджа йога?

  Да. Сахаджа йога е и за малки, и за големи. Трябва само да медитирате по 15-20 минути на ден.

 • Колко струва?
  Колко струва?

  Курсовете са безплатни. Лекциите се водят от доброволци – хора, които са усетели ползите от Сахаджа йога и искат да споделят своя опит. Ако имате желание може да направите дарение за разходите за наем на зала, материали и други.

 • Достъпна ли е Сахаджа йога за хора, които никога не са медитирали?
  Достъпна ли е Сахаджа йога за хора, които никога не са медитирали?

  Не са ви необходими никакви предварителни знания или умения, за да се научите да практикувате медитация по метода на Сахаджа йога. Техниките са лесни и приложими в ежедневието независимо от възрастта и от опита в практикуването на йога.

 • Какво да се носи?
  Какво да се носи?

  Не е нужно да носите нищо специално. Повечето хора седят на столове. Ако искате да седнете на пода, евентуално може да си носите възглавница.

 • Има ли физически упражнения?
  Има ли физически упражнения?

  Сахаджа йога се основава на медитация. Упражненията, които използваме за постигане на вътрешна тишина, са предимно упражнения за внимание. Всъщност няма никакви физически упражнения.

 • Трябва ли първо да се регистрирам?
  Трябва ли първо да се регистрирам?

  Не е необходимо. Може да дойдете на встъпителното занимание. Ако желаете, може да се обадите по телефона или да изпратите имейл, за да зададете въпроси или да ни уведомите, че ще дойдете.

 • Ако съм пропуснал началото на курса, мога ли да се присъединя по-късно?
  Ако съм пропуснал началото на курса, мога ли да се присъединя по-късно?

  Зависи колко е напреднал курсът. Най-добре се обадете, за да разберете дали все още е възможно.