Шри Матаджи Нирмала Деви

 

Шри Матаджи е изключителна духовна личност. Тя е известна по целия свят със своя метод за медитация, който чрез реални преживявания събужда за нов живот хилядолетните знания за процеса на себеосъзнаване, наричан Себереализация.

Кратка биография

Шри Матаджи е родена на 21 март 1923 г. в Чиндвара, Индия в християнско семейство. Нейните духовни способности се проявяват в ранна детска възраст. Като малко момиче тя често пребивава в ашрама на Махатма Ганди, който дори я моли да напише молитви за сутрешната медитация.

С цялото си семейство тя участва активно в борбата за независимост на Индия и e сред лидерите на студентското движение. След обявяване на независимостта баща й е първият християнин, избран за член на Конгреса на Индийския съюз.

 Шри Матаджи започва да учи медицина в колежа в Лахор, след което се омъжва за г-н Сър Си Пи Шривастава, висш държавен служител, който служи 16 години като генерален секретар на ООН по морските въпроси. Те са родители на две дъщери и имат внуци и правнуци, с които са много близки. От 1970 г. в продължение на повече от три десетилетия Шри Матаджи пътува в различни страни от пет континента, преподавайки с пълна отдаденост техниките на Сахаджа йога. Тя работи неуморно и без никакво заплащане за разпространение на това средство за постигане на безпрецедентна вътрешна свобода, което предлага на търсачи на истината от всички социални среди, от всички религии и от всички култури. Всички, които са я срещали на живо, са били свидетели на нейното необикновено търпение и са усещали невероятната любов, излъчвана от нея.

Шри Матаджи е номинирана два пъти за Нобелова награда за мир. Конгресът на Съединените щати в официален адрес изразява признание за безкористната й работа за човечеството. Много държави и организации я удостояват с почетни титли и/или награди в знак на признание за нейния принос за подобряване на мира, здравето и благосъстоянието на човечеството.

 

Центрове в България