Шри Матаджи Нирмала Деви

 

Шри Матаджи е изключителна духовна личност. Тя е известна по целия свят със своя метод за медитация, който чрез реални преживявания събужда за нов живот хилядолетните знания за процеса на себеосъзнаване, наричан Себереализация.

Кратка биография

Шри Матаджи е родена на 21 март 1923 г. в Чиндвара, Индия в християнско семейство. Нейните духовни способности се проявяват в ранна детска възраст. Като малко момиче тя често пребивава в ашрама на Махатма Ганди, който дори я моли да напише молитви за сутрешната медитация.

С цялото си семейство тя участва активно в борбата за независимост на Индия и e сред лидерите на студентското движение. След обявяване на независимостта баща й е първият християнин, избран за член на Конгреса на Индийския съюз.

 Шри Матаджи започва да учи медицина в колежа в Лахор, след което се омъжва за г-н Сър Си Пи Шривастава, висш държавен служител, който служи 16 години като генерален секретар на ООН по морските въпроси. Те са родители на две дъщери и имат внуци и правнуци, с които са много близки. От 1970 г. в продължение на повече от три десетилетия Шри Матаджи пътува в различни страни от пет континента, преподавайки с пълна отдаденост техниките на Сахаджа йога. Тя работи неуморно и без никакво заплащане за разпространение на това средство за постигане на безпрецедентна вътрешна свобода, което предлага на търсачи на истината от всички социални среди, от всички религии и от всички култури. Всички, които са я срещали на живо, са били свидетели на нейното необикновено търпение и са усещали невероятната любов, излъчвана от нея.

Шри Матаджи е номинирана два пъти за Нобелова награда за мир. Конгресът на Съединените щати в официален адрес изразява признание за безкористната й работа за човечеството. Много държави и организации я удостояват с почетни титли и/или награди в знак на признание за нейния принос за подобряване на мира, здравето и благосъстоянието на човечеството.

Шри Матаджи от дете знае, че мисията й е да работи за духовното пробуждане на човешките същества. В края на 60-те години на XX в., след като и двете й дъщери създават свои собствени семейства, Шри Матаджи вече има време да се потопи в духовното познание.

Започва усилено да търси начин голям брой хора едновременно да получават Себереализация. Вечерта на 05 май 1970 г. Шри Матаджи се уединява на брега на Индийския океан и остава там потънала в медитация през цялата нощ. При изгрев слънце тя успява да отвори на колективно ниво седмата чакра, наречена Сахасрара или коронната чакра, което е последният велик етап от духовната еволюция на човечеството. Това историческо събитие отваря пътя за даване на масова реализация на всички, които искрено я пожелаят.

Отначало Шри Матаджи дава Себереализация и събужда Кундалини на малки групи индийски търсачи. Сахаджа йога бързо се разпространява в индийските села, където хората са били готови да получат подаръка, предвещаван от древни времена в свещените писания и традициите на йога.

 Малко след това съпругът на Шри Матаджи, Сър Си Пи Шривастава е назначен за генерален секретар на ООН по морските въпроси и семейството се премества да живее в Лондон. Няколко западни търсачи получават своята Реализация и Сахаджа йога постепенно започва да се разпространява в Европа и Съединените щати.

Днес Сахаджа йога се практикува на всички пет континента. Този метод, който позволява както индивидуална, така и колективна трансформация, привлича вниманието на авторитети в сферата на науката, политиката и духовността. Те го възприемат като метод, който би позволил  големите проблеми, с които се сблъсква нашият съвременен свят, да се решат отвътре.

Центрове в България

© 1990 - 2020 Асоциация "Сахаджа Йога - България"