Посещения в България

Първите публични програми по Сахаджа Йога в България се провеждат на 28 и 29 май 1990 г. в НДК, София. В организирането и провеждането на програмите вземат участие Сахаджа йоги от Швейцария, Италия, Франция, Великобритания, Русия, Сирия.


Първата публична програма в България с личното присъствие на Шри Матаджи се състои на 24 юни 1990 г. в изпълнената до краен предел зала Универсиада. Шри Матаджи посещава страната и през 1992, 1993, 1995 и 1996 г.


През 1995 г. Шри Матаджи е в България по покана на Световното движение "Екофорум за мир". В рамките на срещите на Движението в София, в Центъра по хигиена - София тя изнася лекция на тема "Йога, медицина и екология". За неуморните й усилия за извисяване на човешкия дух, за световния й принос в борбата за мир и братство между народите, за избягване на екологичната катастрофа, която грози човечеството, тя е удостоена със званието "Почетен член на Световното движение Екофорум за мир" и е наградена със Златния знак на Движението. Шри Матаджи е носител и на почетното звание "Пратеник на мира" на ООН.
През м. май 1996 г. в София се провежда Международната конференция "Холистична медицина и йога", организирана със съдействието на Националния център по фитотерапия и народна медицина при Министерство на здравеопазването.


Със свои доклади за лечение по методите на Сахаджа Йога в конференцията участват известните учени-медици, практикуващи Сахаджа Йога.

Центрове в България

Често задавани въпроси

 • Всеки ли може да практикува Сахаджа йога?
  Всеки ли може да практикува Сахаджа йога?

  Да. Сахаджа йога е и за малки, и за големи. Трябва само да медитирате по 15-20 минути на ден.

 • Колко струва?
  Колко струва?

  Курсовете са безплатни. Лекциите се водят от доброволци – хора, които са усетели ползите от Сахаджа йога и искат да споделят своя опит. Ако имате желание може да направите дарение за разходите за наем на зала, материали и други.

 • Достъпна ли е Сахаджа йога за хора, които никога не са медитирали?
  Достъпна ли е Сахаджа йога за хора, които никога не са медитирали?

  Не са ви необходими никакви предварителни знания или умения, за да се научите да практикувате медитация по метода на Сахаджа йога. Техниките са лесни и приложими в ежедневието независимо от възрастта и от опита в практикуването на йога.

 • Какво да се носи?
  Какво да се носи?

  Не е нужно да носите нищо специално. Повечето хора седят на столове. Ако искате да седнете на пода, евентуално може да си носите възглавница.

 • Има ли физически упражнения?
  Има ли физически упражнения?

  Сахаджа йога се основава на медитация. Упражненията, които използваме за постигане на вътрешна тишина, са предимно упражнения за внимание. Всъщност няма никакви физически упражнения.

 • Трябва ли първо да се регистрирам?
  Трябва ли първо да се регистрирам?

  Не е необходимо. Може да дойдете на встъпителното занимание. Ако желаете, може да се обадите по телефона или да изпратите имейл, за да зададете въпроси или да ни уведомите, че ще дойдете.

 • Ако съм пропуснал началото на курса, мога ли да се присъединя по-късно?
  Ако съм пропуснал началото на курса, мога ли да се присъединя по-късно?

  Зависи колко е напреднал курсът. Най-добре се обадете, за да разберете дали все още е възможно.