Възникване на Сахаджа йога

Шри Матаджи от дете знае, че мисията й е да работи за духовното пробуждане на човешките същества. В края на 60-те години на XX в., след като и двете й дъщери създават свои собствени семейства, Шри Матаджи вече има време да се потопи в духовното познание.

Започва усилено да търси начин голям брой хора едновременно да получават Себереализация. Вечерта на 05 май 1970 г. Шри Матаджи се уединява на брега на Индийския океан и остава там потънала в медитация през цялата нощ. При изгрев слънце тя успява да отвори на колективно ниво седмата чакра, наречена Сахасрара или коронната чакра, което е последният велик етап от духовната еволюция на човечеството. Това историческо събитие отваря пътя за даване на масова реализация на всички, които искрено я пожелаят.

Отначало Шри Матаджи дава Себереализация и събужда Кундалини на малки групи индийски търсачи. Сахаджа йога бързо се разпространява в индийските села, където хората са били готови да получат подаръка, предвещаван от древни времена в свещените писания и традициите на йога.

 Малко след това съпругът на Шри Матаджи, Сър Си Пи Шривастава е назначен за генерален секретар на ООН по морските въпроси и семейството се премества да живее в Лондон. Няколко западни търсачи получават своята Реализация и Сахаджа йога постепенно започва да се разпространява в Европа и Съединените щати.

Днес Сахаджа йога се практикува на всички пет континента. Този метод, който позволява както индивидуална, така и колективна трансформация, привлича вниманието на авторитети в сферата на науката, политиката и духовността. Те го възприемат като метод, който би позволил  големите проблеми, с които се сблъсква нашият съвременен свят, да се решат отвътре.

Центрове в България

Често задавани въпроси

 • Всеки ли може да практикува Сахаджа йога?
  Всеки ли може да практикува Сахаджа йога?

  Да. Сахаджа йога е и за малки, и за големи. Трябва само да медитирате по 15-20 минути на ден.

 • Колко струва?
  Колко струва?

  Курсовете са безплатни. Лекциите се водят от доброволци – хора, които са усетели ползите от Сахаджа йога и искат да споделят своя опит. Ако имате желание може да направите дарение за разходите за наем на зала, материали и други.

 • Достъпна ли е Сахаджа йога за хора, които никога не са медитирали?
  Достъпна ли е Сахаджа йога за хора, които никога не са медитирали?

  Не са ви необходими никакви предварителни знания или умения, за да се научите да практикувате медитация по метода на Сахаджа йога. Техниките са лесни и приложими в ежедневието независимо от възрастта и от опита в практикуването на йога.

 • Какво да се носи?
  Какво да се носи?

  Не е нужно да носите нищо специално. Повечето хора седят на столове. Ако искате да седнете на пода, евентуално може да си носите възглавница.

 • Има ли физически упражнения?
  Има ли физически упражнения?

  Сахаджа йога се основава на медитация. Упражненията, които използваме за постигане на вътрешна тишина, са предимно упражнения за внимание. Всъщност няма никакви физически упражнения.

 • Трябва ли първо да се регистрирам?
  Трябва ли първо да се регистрирам?

  Не е необходимо. Може да дойдете на встъпителното занимание. Ако желаете, може да се обадите по телефона или да изпратите имейл, за да зададете въпроси или да ни уведомите, че ще дойдете.

 • Ако съм пропуснал началото на курса, мога ли да се присъединя по-късно?
  Ако съм пропуснал началото на курса, мога ли да се присъединя по-късно?

  Зависи колко е напреднал курсът. Най-добре се обадете, за да разберете дали все още е възможно.