Кундалини и Себереализация: „Познай себе си”

В нас има много енергии, които поддържат живота в тялото ни, но майката на всички тези енергии лежи в латентно състояние в основата на гръбначния стълб, навита на спирала в сакралната кост. Тя е известна под името Кундалини и е нашият вътрешен източник на неизчерпаема жизнена сила.

Когато тази енергия се събуди в нас, ние ставаме едно със своя вътрешен Аз. Енергията Кундалини се издига от сакрума по гръбначния стълб и минавайки през нашите енергийни центрове или чакри, тя ги подхранва и укрепва и разкрива пред нас богатството на вродените ни положителни качества.

Този процес се нарича Себереализация. Това е фино, но много конкретно преживяване. Когато Кундалини се издигне по гръбначния стълб, това може да се почувства като хладен полъх над главата и по дланите. От този момент нататък започваме да усещаме по ръцете си и моментното състояние на нашите енергийни центрове. Когато усетим, че губим вътрешното си спокойствие, можем да установим по пръстите на ръцете кои енергийни центрове са в основата на напрежението и да коригираме появилия се там дисбаланс. Тази нова способност да осъзнаваме промените в себе си, в дълбочина, ни превръща в наш собствен учител и водач в живота, което води до постоянно, ежедневно духовно израстване.

 

Преживейте го сега!

Можете да получите своята Себереализация (единението с вътрешния си Аз), докато седите пред компютъра. Единственото условие е вашето искрено желание да го получите. На тази уебстраница можете да изпитате това, като слушате водената медитация на Шри Матаджи и следвате нейните указания.

Как да продължите?
По време на упражнението държите лявата ръка отпусната на скута с длан, обърната нагоре, а дясната поставяте на различни места по лявата част на тялото - фигурата по-долу показва къде. Затворете очите по време на упражнението - по този начин по-малко се разсейвате и по-добре можете да насочите вниманието си навътре.

Седнете удобно с изправен гръб. Положете лявата си ръка в скута с длан нагоре. Поставете дясната ръка вляво върху сърцето. Кликнете върху бутона „Play“ по-долу и следвайте указанията на Шри Матаджи във водената медитация за получаване на Себереализация.

 


Последователни позиции на ръцете, докато следвате воденото упражнение от видеото.

И... какво почувствахте, когато получихте своята Себереализация?
Може да изпитате различни неща, когато за първи път постигнете своята Себереализация. Дори известни мислители, поети и светци трудно описват това преживяване с думи...

Почувствахте ли лек хладен полъх по дланите и над главата си?
Задръжте дланта си на 10-15 см над главата и вижте дали усещате хладен полъх. Това е финото, физическо усещане на собствената ви Кундалини, която се е събудила и струи от темето ви.

А може би усетихте топлина или тръпнене в ръцете си?
Когато енергията на Кундалини се издига и прониква във всяка чакра по пътя си нагоре, тя започва нежно да премахва съществуващите блокажи; този процес може да се почувства като топлина, която струи от главата или от ръцете. Възможно е също да усетите тръпнене по пръстите, което показва наличието на моментен дисбаланс в определени чакри.

А може би бяхте просто отпуснати и спокойни?
Дайте си сметка дали потокът от мисли в ума ви се е забавил или дори постепенно е изчезнал. Това е първата стъпка в медитация - да навлезете в състояние на съзнание без мисли - чисто и спокойно съзнание.

Бяхте ли без мисли и същевременно напълно будни и в съзнание?
Когато постигнете състояние на медитация, вие сте напълно будни, но без никаква мисъл. Вашето внимание вече не снове напред-назад между вчера и утре, а остава в тишината на настоящето.

Как става това?
Шри Матаджи е родена с активно действаща Кундалини и с уникалния дар да събужда енергията Кундалини у хиляди хора едновременно. Нейното физическо присъствие приживе, а след това и нейните снимки, видео и аудио записи излъчват вибрации, които са проява на универсалната енергия на Кундалини. Твоята собствена духовна енергия или Кундалини усеща това и е готова да се събуди в теб.

И сега?
Това е началото на едно фантастично пътешествие навътре в себе си, в собствената ни духовност. Това е отваряне към ново измерение на съзнанието, което можем да изследваме. Ако поддържаме това чрез редовна медитация, ще можем да усещаме собствените си фини центрове (чакри) на върха на пръстите си. Ще можем да ги коригираме, като използваме своята духовна енергия Кундалини.

Познанието за Сахаджа йога е много обширно - само малка част от него е намерила място на тази уебстраница. Можете да разберете повече за медитацията и установяването на това преживяване, като се свържете с най-близкия център.

Каним ви да задълбочите това преживяване в следващите дни и да предприемете увлекателно пътешествие навътре в себе си!

 

 Повече информация


Какво е Сахаджа йога?
Какво точно е „йога“ и какво означава „сахаджа“? Сахаджа йога като метод за стигане до медитация спонтанно.
Канали и чакри
Запознайте се с мрежата от енергийни канали и енергийни центрове (чакри), които се грижат за нашето физическо, емоционално, психическо и духовно благополучие.

Центрове в България