Какво е Медитация?

Медитацията най-добре може да се опише като състояние на вътрешен баланс, при което нашето съзнание не е „замъглено“ от най-различни мисли. Това е състояние на съзнание без мисли, при което сме напълно осъзнати за случващото се около нас, но без мисли и тревоги, на които до голяма степен се дължи ежедневният стрес. Сахаджа йога е метод за медитация, който ни позволява да установим това състояние на съзнание без мисли по лесен начин.

 „Когато мислим, мислим за бъдещето или за миналото, но не за настоящето, а именно настоящето е реалността: миналото е свършило, бъдещето не съществува. Но фактически ние сме неспособни да останем в настоящето. Една мисъл се появява и изчезва, друга мисъл се появява и изчезва и ние скачаме по гребените на вълните на тези мисли за миналото или бъдещето." Шри Матаджи Нирмала Деви

Тишината в ума по време на медитация дава дълбок вътрешен мир и радост. Ако медитираме редовно, този вътрешен мир може да се установи в нашето съзнание. По този начин изграждаме стабилна физическа, умствена и емоционална уравновесеност.

 

Ползи от медитацията

 • Намалява стреса и безпокойството
 • Подобрява физическото и психическо здраве
 • Засилва имунната система
 • Подобрява концентрацията
 • Води до състояние на спокоен ум и радост

 

 

 Повече информация


Себереализация Себереализацията като ключ към медитацията.

 

 

Центрове в България

Често задавани въпроси

 • Всеки ли може да практикува Сахаджа йога?
  Всеки ли може да практикува Сахаджа йога?

  Да. Сахаджа йога е и за малки, и за големи. Трябва само да медитирате по 15-20 минути на ден.

 • Колко струва?
  Колко струва?

  Курсовете са безплатни. Лекциите се водят от доброволци – хора, които са усетели ползите от Сахаджа йога и искат да споделят своя опит. Ако имате желание може да направите дарение за разходите за наем на зала, материали и други.

 • Достъпна ли е Сахаджа йога за хора, които никога не са медитирали?
  Достъпна ли е Сахаджа йога за хора, които никога не са медитирали?

  Не са ви необходими никакви предварителни знания или умения, за да се научите да практикувате медитация по метода на Сахаджа йога. Техниките са лесни и приложими в ежедневието независимо от възрастта и от опита в практикуването на йога.

 • Какво да се носи?
  Какво да се носи?

  Не е нужно да носите нищо специално. Повечето хора седят на столове. Ако искате да седнете на пода, евентуално може да си носите възглавница.

 • Има ли физически упражнения?
  Има ли физически упражнения?

  Сахаджа йога се основава на медитация. Упражненията, които използваме за постигане на вътрешна тишина, са предимно упражнения за внимание. Всъщност няма никакви физически упражнения.

 • Трябва ли първо да се регистрирам?
  Трябва ли първо да се регистрирам?

  Не е необходимо. Може да дойдете на встъпителното занимание. Ако желаете, може да се обадите по телефона или да изпратите имейл, за да зададете въпроси или да ни уведомите, че ще дойдете.

 • Ако съм пропуснал началото на курса, мога ли да се присъединя по-късно?
  Ако съм пропуснал началото на курса, мога ли да се присъединя по-късно?

  Зависи колко е напреднал курсът. Най-добре се обадете, за да разберете дали все още е възможно.