Фината система
Фината система

[Главна страница] [Sahaja Yoga International]

menu

Шри Матаджи Нирмала Деви

Шри Матаджи

[Кратка биография] [Основаване и разпространение на Сахаджа Йога]
[Международно признание]
[Неправителствени организации, създадени от Шри Матаджи]

 

Кратка биография

Шри Матаджи Нирмала Деви е родена през 1923 г., точно в дванадесет часа на обяд, в деня на пролетното равноденствие - 21 март, в Чиндуара - Централна Индия. Махатма Ганди забелязва нейните дълбоки духовни качества още в детсвото й и я кани често в своя ашрам. Тя прекарва много от ваканциите си там. По-късно учи медицина и активно участва в движението за независимост на Индия. През 1947 г. Шри Матаджи се омъжва за г-н Шривастава, който по-късно става Генерален секретар на Международната организация за корабоплаване към ООН със седалище Лондон. Г-н Шривастава получава почeтно рицарско звание лично от английската кралица. Шри Матаджи има две дъщери и четири внуци.

Основаване и разпространение на Сахаджа Йога

През цялото това време Шри Матаджи използва своето вродено уникално познание за духовността, за да развие система за масова Себереализация, наречена Сахаджа Йога. Сахаджа Йога означава “спонтанна йога” (спонтанна връзка с божественото) и е метод за опознаване на нашата духовна същност. В началото на 70-те години Шри Матаджи събужда духовната енергия Кундалини и започва да разпространява новото познание. Най-важното в нейния метод е, че процесът на събуждане на Кундалини е естествен и може да бъден предаван на другите от онези, в които Кундалини е вече събудена.

Шри Матаджи посвещава своя живот на разпространяването на Сахаджа Йога, затова пътува непрестанно по целия свят. Като резултат Сахаджа Йога се развива в много страни на Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Азия и Африка. Положителните промени, които настъпват у хората в резултат на практикуването на Сахаджа Йога, показват че вътре в тях има фино средство, чрез което те могат да променят своя разрушителен начин на живот.

Шри Матаджи е възприемана от своите последователи не толкова като учител или гуру, а по-скоро като Майка. Тя е готова да помогне на всеки, който се обърне към нея - състраданието, търпението и любовта са водещи в работата й, от която тя не получава никакви материални облаги. Нейното единствено желание е Сахаджа Йога да даде на всеки възможност за духовно израстване.

Международно признание

Шри Матаджи е световно призната от множество престижни организации и институции за нейната безкористна дейност и внушителни резултати, плод на духовното й учение.

През 1993 г. тя е обявена за Почетен член на Президиума на Петровската академия на науките и изкуството. В историята на тази Академия само 12 души, между които Алберт Айнщайн, са били удостоявани с тази висока чест. През същата година тя официално открива Международната конференция "Медицина и себепознание" в Санкт Петербург.

През 1994 г. кметът на столицата на Бразилия приветства лично Шри Матаджи на местното летище, връчвайки й символичния ключ на града и спонсорирайки всички нейни програми.

През 1995 г. правителството на Индия отпуска безплатно на Шри Матаджи пoредица от едночасови предавания в праймтайм емисиите (най-гледаното телевизионно време), които се излъчват за цялата страна.

През същата година Шри Матаджи е официален гост на правителството на Китай и е поканена да говори пред Международната конференция на жените в Пекин.

Също през 1995 г. тя е удостоена от Румънския екологичен университет с титлата доктор хонорис кауза по когнитивни и парапсихологични науки.

Кметовете на няколко града в Съединените щати и Канада й отдават почит и признание (Йонкърс, щата Ню Йорк през 1994 и  1996 г., Лос Анджелис - 1993 и 1994 г., Цинцинати - 1992 г., Филаделфия - 1993г., Бъркли - 1997 г., Британска Колумбия - 1994 г.).

На нея е посветена реч, произнесена пред Конгреса на Съединените щати, която е включена в официалните протоколи на Конгреса.

През 1986 г. е обявена за "Личност на годината" от правителството на Италия.

Неправителствени организации, основани от Шри Матаджи

Водена от огромното си състрадание и с цел да облекчи човешките страдания, Шри Матаджи основава няколко неправителствени организации за решаване на най-неотложните проблеми в света през последните 25 години. Ето някои от тях:

1. Медицински център за лечение и изследвания по методите на Сахаджа Йога в Мумбай /Бомбай/, помагащ на пациенти от цял свят да получат шанс и лечение чрез методите на Сахаджа Йога. Центърът е постигнал забележителни резултати при лечението на такива нелечими болести като рак, епилепсия, множествена склероза и др.

2. Международен изследователски център на рака в Мумбай с цел изучаване на ефектите от методите на Сахаджа Йога при лечението на различни болести, включително на психосоматични заболявания.

3. Международна музикална школа в Нагпур за пропагандиране на класическата музика.

4. Благотворителен дом за бедни в Делхи, осигуряващ подслон на отхвърлените и бездомни хора, а също така помагащ им да станат по-добри чрез процесите в Сахаджа Йога.


[Главна страница] [Сахаджа Йога] [Кундалини и Себереализация]
[Фината система] [Шри Матаджи] [Сахаджа Йога в България]

Пишете ни на адрес: sahajayoga_bg@yahoo.com
Асоциация "Сахаджа Йога - България"