Фината система Сахаджа Йога
Фината система

[Главна страница] [Sahaja Yoga International]

menu

Сахаджа Йога

[Какво е Сахаджа Йога?] [Как става това?]
[С какво Сахаджа Йога се отличава от останалите системи в йогa?]


Как става това?

Шри Матаджи казва: "Всеки ден виждаме как семената покълват, цветята разцъфтяват, плодовете зреят, но не искаме да мислим как става това. Има сила, която върши тази работа, и това е всепроникващата сила на Божествената любов. Дошло е времето да почувстваме тази сила чрез инструмента вътре в нас. Този инструмент е безполезен, докато не бъде включен към източника на енергия. Ние не познаваме нашия потенциал, нашата красота, но щом веднъж се осъществи връзката с Източника, ще останем изненадани от динамичните резултати."

От самото начало трябва да разберем, че тази връзка не е ментална. Връзката не може да бъде осъществена посредством религията, защото религията също е ментална. Въпреки това човешкото съзнание може да бъде развито до по-високи измерения чрез Сахаджа Йога, която не е ментална проекция. Тя е вътрешна промяна. Това е последната стъпка в нашата еволюция. Каквото и да сме постигнали в еволюцията си, то се изразява чрез централната ни нервна система.

Когато плодът в майчината утроба е на 2 до 3 месеца, сноп лъчи на съзнание, излъчвани от всепроникващата сила на Божествената любов, преминават през мозъка и го просветляват. Формата на мозъка е призматична и снопът лъчи, падащ върху него, се пречупва на четири различни канала, отнасящи се до четирите аспекта на нервната система. Те са (виж "Фината система"):

- лява симпатикова нервна система;
- дясна симпатикова нервна система;
- парасимпатикова нервна система;
- централна нервна система.

Фината енергия прониква през мозъчните центрове и стремително се спуска до още шест центъра, наречени чакри. Накрая остатъчната енергия, навита на спирала три пъти и половина и позната като Кундалини, се установява в сакралната кост, разположена в долния край на гръбначния стълб. Основният принцип на този жив процес е самоорганизацията, самовъзраждането и извисяването. Посредством самоорганизацията този принцип ни поддържа и защитава. Самовъзраждането е вродената му способност да обновява, лекува, балансира и възстановява. Извисяването е способността да се отиде отвъд ума и мита и да се достигне колективното съзнание.[Главна страница] [Сахаджа Йога] [Кундалини и Себереализация]
[Фината система] [Шри Матаджи] [Сахаджа Йога в България]

Пишете ни на адрес: sahajayoga_bg@yahoo.com
Асоциация "Сахаджа Йога - България"